Приготвяне и продължителност на готвене: 30 мин.
Време за охлаждане: 4 ч.
Съставки:
200 г черен шоколад, начупен, и 50 г допълнително за сервиране
100 г млечен шоколад, начупен
3 с.л. обезсолено масло, на кубчета
500 мл. високомаслена сметана
3 с.л. пудра захар
4 големи жълтъка
1 ½ ч.л. ванилова есенция
150 г къпини
Начин на приготвяне:
Смесете двата шоколада, маслото и 60 мл. сметана в купа iCook, поставена върху 3-литров тиган iCook, напълнен до половина с вряща вода.
Разбърквайте, докато сместа стане гладка и равномерно разтопена, след което отстранете от огъня и охладете.
Междувременно, в по-голяма купа iCook разбийте сметаната до сгъстяване. В отделна купа разбийте жълтъците със захарта и ваниловата есенция до получаване на бяла гъста смес (2–3 минути).
Постепенно и с разбъркване добавете разтопената шоколадова смес към яйчената смес, докато сместа стане гладка и равномерна.
Разбъркайте около една трета от разбитата сметана в шоколадовата смес и след това внимателно добавете по-голямата част от останалото количество, като разбърквате, докато не останат видими ивици сметана; запазете около 2–3 супени лъжици сметана, за гарниране.
Разпределете муса в четири стъклени чаши за сервиране. Покрийте и охладете за най-малко 4 часа; охладете и запазената сметана.
Когато сте готови да сервирате, гарнирайте отгоре всеки мус със запазената сметана и с няколко къпини. Преди да сервирате, настържете отгоре още от тъмния шоколад.