Подготовка и време за готвене: 25 минути
Съставки:
2 големи стръка праз, нарязани, измити и подсушени
4 големи домата, с почистена сърцевина и с Х-разрез от долната страна
100 г гъби
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици масло
150 мл зеленчуков бульон
4 филета от сьомга без кожа и обезкостени, приблизително по 180 г всяко
2 супени лъжици зехтин
Меки зелени подправки, например магданоз, лук, естрагон и др. за гарниране
Сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Бланширайте праз лука в 1-литровата касерола iCook във вряща, подсолена вода за 2-3 минути до омекване. Извадете от водата в купа с ледена вода като използвате решетъчна лъжица.
Пуснете доматите във врящата вода за 10-15 секунди. Преместете ги в купата с ледена вода с решетъчна лъжица.
Оставете доматите да се охладят преди да премахнете ципата, да извадите семената и да ги нарежете на кубчета. Почистете и нарежете гъбите и незабавно ги поръсете с лимоновия сок.
Нагрейте маслото и зеленчуковия бульон в тигана за сотиране iCook - Senior, като оставите на средна температура. Добавете праз лука и оставете течността да се затопли постепенно.
Подправете филетата от сьомга със сол и черен пипер. Нагрейте зехтина в тиган за пържене на средна температура и изпържете сьомгата за около 3-4 минути от всяка страна докато не стане твърда на докосване и леко покафенее.
Добавете нарязаните домати и гъби към праз лука и запържете за няколко минути, след това подправете на вкус.
Сервирайте сьомгата и зеленчуците в топла купа и гарнирайте с подправки.