Ниво на трудност: Лесно
Използвано оборудване: незалепващ тиган iCook 30 cm, комплект от 5 ножа iCook.
Тази лесна и изменяема рецепта е направена от Севал Каратай от Истанбул, Турция. Тя споделя: "Този бюрек всъщност се прави на фурна, но е по-лесно и по-икономично да го сготвите в тигана."
Съставки за соса:
2 големи кръгли фини кори тесто
2 яйца
5-6 с.л. кисело мляко
¼ чаша зехтин
1-2 с.л. кисело мляко
Съставки за пълнежа: Можете да приготвите най-различни пълнежи. Това са някои от предложенията на Севал:
Сирене:
200–250 гр. натрошено сирене Фета
половин връзка магданоз и копър, ситно нарязани
1 ч.л. червен пипер на люспи
Смесете всичко и поставете в тестото.
Спанак:
500 гр. спанак, измит, ситно нарязан и натрит със сол
100 гр. натрошено сирене Фета
Сол, черен пипер и мащерка - по ваш вкус
Смесете всичко и поставете в тестото.
Месо и зеленчуци:
250 гр. кайма
1 средно голяма глава лук, ситно нарязана на кубчета
1 средно стрък праз, ситно нарязан
1 средно голям морков, настърган
Задушете всички съставки заедно и добавете сол, черен пипер и червен пипер на люспи по ваш вкус. Охладете за кратко и след това поставете в тестото.
Картоф:
3 средно големи картофа, настъргани
1 средно голяма глава лук, ситно нарязана на кубчета
Задушете двете съставки заедно и добавете сол, черен пипер и червен пипер на люспи по ваш вкус. Охладете за кратко и след това поставете в тестото.
Метод
Срежете двете фини кори тесто на две.
Смесете яйцата, киселото мляко, зехтина и оцета в купа и намажете сместа върху четирите така получени кори с форма на полукръг.
Пригответе предпочитания от вас пълнеж и когато е готов, поставете четвърт от него по правия край на кората и я завийте.
Сипете малко зехтин в тигана, поставете завитото тестено изделие в средата на тигана и формирайте спирала. Приложете същите стъпки за останалите три кори тесто и продължете спиралната форма в тигана.
Разпределете останалия сос върху така оформения спираловиден пай. Сложете капака на тигана и оставете на най-ниската температура, докато тестото не придобие златисто-кафяв цвят. Обърнете го с помощта на чиния и оставете и другата страна да се приготви по същия начин. Когато ястието стане златисто-кафяво и от двете страни, то е готово за сервиране!