Ниво на трудност: Лесно до средно
Използвано оборудване: незалепващ тиган iCook 30 cm, комплект от 5 ножа iCook, купа за смесване iCook
Ясмин Узунпосталци споделя още: “Ако не обичате сирене, може да използвате орехи вместо него." Ясмин е от Коня, Турция, и има ниво Основатели Платина.
Съставки за сладкиша: 400 гр. тесто на ивици (известно още като кадаиф), 250 гр. моцарела или безсолно пушено сирене, 100 гр. безсолно масло, ½ с.л. меласа
Съставки за сиропа: 200 гр. захар, 400 мл. вода, 2-3 капки лимонов сок
Метод
За да приготвите сиропа, сипете водата и захарта в тенджера и варете на бавен огън пет минути или докато захарта се разтвори напълно. Разбърквайте непрекъснато. Свалете от огъня, разбъркайте лимоновия сок вътре и оставете да се охлади.
Разбъркайте с пръстите си в центъра на тигана четвърт от маслото и моласата. Намажете маслената смес в тигана, за да се покрие цялата му повърхност.
Поставете фино нарязаното на ивици тесто в чист съд. Разтопете останалата част от маслото и го излейте в тестото. Размесете маслото с пръсти докато тестото на ивици не стане равномерно лепкаво.
Вземете половината от намасленото тесто и го наложете твърдо в тигана, покрит с масло и меласа. Покрийте плътно тигана, за да направите първия пласт.
Нарежете сиренето на дребни резенчета и го поставете равномерно по целия първи пласт тесто. Сиренето формира вашия втори равномерен пласт. Вземете останалото тесто и го наложете върху сиренето, за да направите третия и последен пласт.
Сложете тигана на котлона на ниска до средна температура за 2-3 минути или докато тестото не придобие златисто-кафяв цвят. Периодично разклащайте леко тигана, за да не залепне тестото. Обърнете го с помощта на чиния и оставете да се сготви по същия начин и от другата страна. Щом е готов и от другата страна, полейте десерта с приготвения сироп и го отстранете от котлона. Сервирайте с някакви вкусни фъстъци или каквито и да е ядки!