Използвано iCook оборудване:незалепващ тиган 25 см, еднолитрова купа за смесване от неръждаема стомана, блендер, еднолитрова тенджера
Съставки за палачинките:
-
2 яйца
-
500 мл прясно мляко
-
2 с.л. растително олио
-
1 с.л. захар
-
200 гр. обикновено брашно
-
1 ч.л. сода за хляб
-
щипка сол
Съставки за пълнежа:
-
30 гр. орехи
-
500 гр. извара
-
2 препълнени с.л. мед
Съставки за соса от горски плодове:
-
300 гр. смес замразени горски плодове
-
3 с.л. портокалов сок
Начин на приготвяне:
За да приготвите палачинките, разбийте яйцата, захарта и солта в голяма купа, докато сместа не стане лека и пухкава. Добавете растителното олио и млякото, след което разбийте добре.
След като течната смес стане добре хомогенизирана, добавете содата за хляб и постепенно добавяйте брашното със сито, за да избегнете образуването на бучки. Разбийте добре, докато не се получи гладка и течна консистенция.
След като тестото за палачинки е готово, загрейте тигана на умерен огън и го намажете с растително олио. Налейте малко количество от тестото в горещия тиган и го разлюлейте, така че повърхността на тигана да се покрие с тънък равен слой.
Гответе палачинката на умерен огън около минута или докато добие златисто-кафяв цвят. Обърнете я с шпатула и оставете още половин минута. Продължете този процес докато не използвате цялото тесто. Отделете палачинките настрани.
За да приготвите пълнежа, поставете орехите в блендера и ги натрошете на едри парчета. Добавете изварата и меда, и продължете да разбърквате докато всички съставки не се комбинират добре. Отделете ги настрани.
За да приготвите соса от горски плодове, загрейте тигана на умерен огън и поставете в него горските плодове и сока. Щом плодовете започнат да врят леко, намалете огъня и ги оставете да къкрят пет минути или докато не станат с консистенция на сос. Отделете ги настрани.
Вземете палачинките и пълнежа. За да приготвите вашите "налисники” във форма на плик, намажете равен слой от пълнежа с извара по горната четвъртина на палачинката, след което сгънете дясната и лявата страна на палачинката към центъра. Хванете горната четвъртина на палачинката с пълнежа и завийте.
И накрая - залейте вашите налисники с топлия сос от горски плодове и сервирайте със сушени кайсии или стафиди. Приятен апетит!