Съставки:
Билково масло с горгонзола:
4 с.л. разтопено масло
4 с.л. сирене горгонзола
1 с.л. накълцан пресен магданоз
Пържола:
4 телешки котлета или предпочитан от вас тип пържоли
сол и смлян черен пипер
зехтин
Пюре:
1,4 кг мускатна тиква
1,4 кг картофи от брашнест тип
1 ч.л. сол
250 мл нискомаслена сметана (или сметана или мляко, според предпочитанията)
120 гр. обезсолено масло
2 с.л. накълцан див лук
1 с.л. накълцан градински чай
Начин на приготвяне:
Билково масло с горгонзола:
Разбийте на крем маслото, сиренето горгонзола и пресния магданоз.
Поставете една супена лъжица от билковото масло върху всяка пържола и го оставете да се разтопи по нея при сервиране.
Пържола
Овкусете всяка пържола от двете страни със сол и счукан черен пипер. Увийте плътно всяка пържола с прилепващо фолио и оставете в хладилника за няколко часа до една нощ. Забележка: Оставете месото да достигне стайна температура 30 минути преди готвене.
Загрейте големия соте тиган iCook с капак на умерен огън. Тиганът е добре загрят, ако при напръскване с вода капчиците се търкалят по повърхността му.
Поръсете дъното на соте тигана със зехтин и се уверете, че е добре загрят.
Поставете всяка пържола в него и гответе на умерен огън две минути. Обърнете пържолите и ги оставете от другата страна още две минути. Проверете дали са готови и при необходимост ги оставете още на огъня.
Отстранете пържолите от огъня и оставете така пет минути.
Пюре:
Обелете картофите и мускатната тиква, като отстраните и семената на тиквата; нарежете всичко на кубчета по 2 см.
Сложете мускатната тиква и картофите в 4-литровата тенджера с капак iCook, покрийте ги с вода, добавете 1 ч.л. сол и оставете водата да заври. Оставете да се вари на тих огън 10 минути или докато тиквата и картофите могат лесно да се прободат с вилица. Отцедете водата, когато са готови.
Прехвърлете тиквата и картофите в блендер и разбийте до омекване.
Добавете маслото и разбъркайте до стопяването му. Добавете нискомаслена сметана и разбъркайте до постигане на хомогенна смес. Добавете накълцания див лук и градински чай, подправете със сол и черен пипер на вкус.
Предложение за сервиране: като вариант за гарнитура по избор, задушете малко зелен фасул за допълнителен цвят и аромат.