Съставки:
вода и 2 с.л. сол
500 гр. патладжан, нарязан на резенчета от по 5 мм
150 мл слънчогледово олио или зехтин
1 голяма глава лук, накълцана
2 скилидки чесън, намачкан
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. лют червен пипер на прах
1 ч.л. гарам масала
сол на вкус
1/2 ч.л. куркума на прах
1 ч.л. кориандър на прах
1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
15 листа от къри
5 малки червени люти чушки
1 ч.л. семена кимион
500 гр. гъсто кисело мляко
120 мл вода
1 връзка пресен кориандър, накълцан
Начин на приготвяне:
Разтворете солта във вода в 3-литровата купа за смесване от неръждаема стомана iCook. Добавете резенчета патладжан и ги накиснете в солената вода 15 минути. Извадете ги и ги подсушете с кухненска хартия.
Загрейте 40 мл. олио в големия соте тиган iCook и запържете резените патладжан до златистокафяво.
Загрейте 100 мл. олио в Уок тигана 7-ply от неръждаема стомана или друг голям тиган, след което запържете лука до златистокафяво. Добавете намачканите скилидки чесън, кимиона на прах, лютия червен пипер на прах, едро смляния червен пипер и разбърквайте 2 минути.
Добавете вода, разбъркайте и оставете да заври. Покрийте тигана и оставете на огъня 2-3 минути. Усилете огъня и продължете да готвите до отделяне на олиото.
Изсипете киселото мляко в 2-литровата купа за смесване и разбъркайте добре.
Загрейте останалата част от олиото в малкия соте тиган и добавете семената кимион, малките червени люти чушки и къри листата; запържете с бъркане 1-2 минути.
Добавете запържените подправки към киселото мляко и разбъркайте леко.
При сервиране добавете сос, патладжан и кисело мляко на пластове. Гарнирайте със счукан лют червен пипер и накълцан кориандър. Сервирайте със задушен ориз.