Ориз Басмати – Съставки:
200 гр. ориз басмати
2 литра вода
1 малък дафинов лист
5 см пръчка канела
3 зелени шушулки кардамон
Ориз – Начин на приготвяне:
Измийте ориза няколко пъти докато водата не стане бистра. Накиснете 20 минути в двулитровата купа за смесване. Отцедете водата.
Сложете 2 литра вода да заврят в 3-литровата тенджера. Добавете дафинови листа, кардамон и карамфил към водата.
Когато водата заври, добавете малко сол и отцедения ориз.
Гответе 15 минути или докато оризът е готов. Отцедете в гевгир; отделете по-едрите парчета подправки или ги оставете в ориза.
Пиле Бирияни – Съставки:
500-600 гр. пилешко месо (смес от бутчета и гърди)
3 с.л. олио
сол според необходимото
2 средни глави лук, нарязани на тънки резени
1 звездовиден анасон
Щипка шафран, накиснат в 2 ч.л. прясно мляко и 1 с.л. масло гхи
3 зелени кардамона
1 черен кардамон
1 дафинов лист
4 зърна карамфил
2.5 см пръчка канела
½ ч.л. семена кимион
1 с.л. чеснова паста
¼ ч.л. куркума на прах
2 ч.л. брияни масала или пилешка масала на прах
¾ до 1 ч.л. лют червен пипер на прах
1 чаша кисело мляко
1 шепа листа от мента, накълцани ситно
1 шепа листа от кориандър, накълцани ситно
Пиле Бирияни – Начин на приготвяне:
Докато оризът се готви, задушете лука с олио в 4-литровата тенджера iCook. Когато придобие златист цвят, отделете 1/4 от него в купа.
Намалете огъня и задушете в тенджерата дафиновия лист, звездовидния анасон, семената от кимион, карамфила и кардамона с останалата част от запържения лук.
Добавете чеснова паста и запържете до изчезване на суровата миризма.
Добавете късчета пилешко и запържете на умерен огън до побеляване на месото.
Поръсете с останалата част от подправките - сол, масала, куркума и лют червен пипер на прах. Разбъркайте добре. Покрийте тенджерата и оставете ястието на умерен огън 4 минути.
Изсипете киселото мляко отгоре и разбъркайте добре. Покрийте отново и гответе на умерен огън до пълно сготвяне на месото и сгъстяване на кърито. Добавете сол на вкус.
Комбиниране на пилешко с ориз:
Намажете с мазнина 8-литровата холандска фурна с капак и загрейте предварително фурната до 180°C.
Добавете сготвеното пилешко месо в холандската фурна и сложете половината накълцани листа от мента отгоре.
Разстелете равномерно пласт от сварения ориз върху пилешкото. Поръсете с 1/4 от запържения лук, останалите листа от мента и кориандър, и накиснат шафран най-отгоре.
Затворете плътно холандската фурна с капака и гответе около 20-25 минути.
Сервирайте Пилето Бирияни с кисело мляко.