Общо време за приготвяне: 60 мин. / Порции: 4 / Енергийна стойност: 96 ккал на порция
Готварски съдове:
Тиган Senior с капак
Купа за смесване с капак
Съставки:
6 стръка праз
250 мл натурално кисело мляко
4 стръка кориандър
4 стръка естрагон
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед (смесен с балсамов оцет)
1 ч.л. синапени зърна
сол и черен пипер
Хранителна информация за 1 порция:
Протеини - 6,1 гр.
Мазнини - 2,1 гр.
Въглехидрати - 13,2 гр.
Енергийна стойност - 96,4 ккал
Холестерол - 5,6 мг
Гликемичен индекс - 25 (нисък)
Начин на приготвяне:
Нарежете праза напречно на парчета от по 10 см, след което ги изплакнете добре и ги вържете с готварски конец, за да запазите формата им. Можете да заместите готварския конец със задушени ленти от самия праз.
Сложете вода да заври в голям соте тиган и я подсолете. Потопете подготвените стръкове праз в горещата подсолена вода. Оставете водата да заври отново и варете праза на бавен огън 15-20 минути, използвайки метода на готвене VITALOK. Това значи да оставите тиганът и капакът му да формират запечатване на влагата, за да се запазят всички хранителни вещества и аромати.
Когато са готови, охладете стръковете праз, подсушете ги с хартиена кърпа и ги подредете в чиния за сервиране.
Пригответе соса, като смесите до гладкост фино нарязаните подправки, синапени зърна, натурално кисело мляко, сол и черен пипер. Охладете соса.
Залейте със соса стръковете праз, подредени в чинията за сервиране, след което ги поръсете с балсамов оцет и медената смес. За предпочитане е да оставите ястието за известно време в хладилник, за да може празът да попие соса.