Общо време за приготвяне: 15-20 минути / порции: 4 / енергийна стойност: 506 kcal всяка
Съдове, които ще са необходими:
30 см тиган Icook с незалепващо покритие, снабден със стъклен похлупак от закалено стъкло;
или 2 литрова касерола, с капак;
Купа за разбъркване, с капак.
Необходими продукти:
4 парчета телешки ребра, по около 230 г. всяко;
3 чушки – зелена, жълта и червена;
4 средни домата
4 стръка кориандър
1 супена лъжица студено пресован зехтин;
1 супена лъжица винен оцет
сол и черен пипер
Съдържание на макроелементи в една порция:
Протеин - 41,8 g
Мазнини - 32,3 g
Въглехидрати - 12,1 g
Енергийна стойност - 506,4 kcal
Холестерол - 238 mg
Гликемичен индекс - 25 (нисък)
Начин на приготвяне:
Маринова се месото с част от мазнината, сол и пипер и се оставя да преседи 10 минути.
Чушките се нарязват на едри парчета и се задушават за 5-7 минути в касеролата, докато станат лесни за обелване. Слагат се под студена вода, обелват се, подсушават се с домакинска хартия и се накълцват на ситно.
Доматите се попарват за 5-10 секунди с вряла вода, за да се обелят лесно, обелват се и се нарязват на фини кубченца. Смесват се с наситнените чушки, винения оцет, останалата мазнина, сол, пипер и се оставя така получената смес да преседи.
Загрява се предварително тиганът. Подсушава се месото с домакинска хартия, за да се отстрани излишната мазнина и се пече до златисто-кафяво от двете страни. След това се слага капакът и се оставя да се досготви за още 5 минути.
Когато стекът е добре опечен, премества се в чиния и се поднася със зеленчуковата салса и листо от салата или айсберг отстрани.