Пармиджана
Рецепти
Пармиджана е италианско ястие, произхождащо от южните региони на Кампания и Сицилия. Понякога го наричат пармиджана ди меланзане или меланзане ала пармиджана, и обикновено се изпича с пластове от пържени патладжани, сирене и доматен сос.
Използвани iCook продукти:
Дървена дъска за рязане
Комплект ножове 5 бр.
25cm Тиган с незалепващо покритие
Тенджера за многоетажно готвене на пара 4 литра
Тенджера с капак 1 литър
Съставки:
700 гр. патладжани
20 гр. обикновено брашно
1 скилидка чесън, обелена и нарязана на резенчета
250 гр. доматено пюре
10 листа босилек
250 гр. нарязана моцарела
80 гр. фино настърган пармезан
растително олио за пърженето на патладжаните
2 с.л. зехтин Extra Virgin
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200°C.
Нарежете патладжаните на резени по дължина, осолете ги и ги оставете така 30 минути. Подсушете излишната течност, потупвайки ги с кухненска хартия. Оваляйте ги в брашно от двете страни и ги изпържете в растително олио до златистокафяво в тигана с незалепващо покритие iCook. Сложете патладжаните в тенджерата за многоетажно готвене на пара 4 литра, за да отцедите излишната мазнина.
Междувременно пригответе доматения сос. Загрейте на умерен огън зехтин и чесън в 1-литровата тенджера iCook за една минута. След това добавете доматеното пюре и листа босилек, покрийте с капак и оставете така 10 -15 минути на слаб огън. Махнете от котлона и оставете настрана.
Сложете два черпака от приготвения доматен сос на дъното на касеролата и наредете отгоре пласт пържени патладжани, след което поръсете с пармезан, сол и моцарела. Продължете да редувате така слоевете докато патладжаните свършат. Върху последния слой добавете доматен сос, сол, черен пипер и настърган пармезан Сложете ястието във фурната за 40 минути, след което отново добавете прясно настърган пармезан, когато е готово. Сервирайте и добър апетит!
Изтеглете тази рецепта от тук като
PDF
/ или
ePub