Пиле къри
Рецепти
Това къри притежава идеалната комбинация от аромати на подравки, цитрусова благодат и пикантен джинджифил. Лесно е за приготвяне за вечеря през седмицата, а освен това е ястие, което със сигурност впечатлява и гостите. Порциите са за четирима.
Използвани iCook продукти:
Дървена дъска за рязане
Комплект ножове 5 бр.
Купа за смесване 2 литра
Тиган с незалепващо покритие с капак, 28 см
Малък соте тиган
Съставки:
800 гр. пилешки гърди, нарязани на хапки
150 гр. готова масари къри паста
2 скилидки чесън, намачкани
1 бучка пресен джинджифил, обелен и нарязан на ситно
1 с.л. семена кориандър, намачкани в хаванче
2 моркова, обелени и нарязани
1 с.л. кокосова захар
По избор: 3 пресни зелени люти чушки, с отстранени семки и нарязани на едро
400 мл кокосово мляко
1 с.л. рибен сос
1 с.л. прясно изцеден сок от зелен лимон
сол и черен пипер на вкус
1 чаша бял ориз, изплакнат с вода
2 чаши вода
3 с.л. пресен магданоз за сервиране
Начин на приготвяне:
Изплакнете пилешкото месо, подсушете го леко и овкусете със сол и черен пипер в купата за смесване.
Загрейте тигана на умерен огън. Добавете пилешкото и запържете 5 минути или до получаване на златистокафяв цвят.
След това добавете къри пастата, чесъна, джинджифила, семената кориандър, морковите, кокосовата захар и по избор люти чушки, разбърквайки всичко в тигана. Добавете и кокосовото мляко, след което покрийте с капака за 5 минути.
Махнете капака и след това оставете кърито да къкри до леко сгъстяване на соса.
През това време сложете ориза и водата в малкия соте тиган и го оставете да заври. Намалете огъня и оставете ориза да къкри до пълно усвояване на водата.
Махнете кърито от огъня, добавете в него рибения сос и сока от зелен лимон, и разбъркайте.
Сервирайте с ориз в купички и поръсете по избор с пресния магданоз.
Полезен съвет:
за още по-пикантен вкус добавете семките от зелените люти чушки по избор