Шакшука
Рецепти
Представляващо лесен и все пак питателен вариант за закуска, ястието “шакшука” означава “смесица” на арабски и съществува в средиземноморската кухня от векове. Насладете се на това ароматно ястие за закуска или по всяко време на деня!
Използвани iCook продукти:
Дървена дъска за рязане
Комплект ножове 5 бр.
Тиган с незалепващо покритие с капак, 24 см
Съставки:
3 гр. хариса
3 гр. смлян кимион
3 гр. пушен червен пипер
5 мл доматено пюре
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. зехтин
2 чушки (1 червена и 1 жълта), с отстранени семки и нарязани на едро
400 гр. дребни домати, нарязани на кубчета
3 големи органични яйца
1/2 авокадо, нарязано на резени и поръсено с лимонов сок
15 гр. пресен магданоз с плосък лист, нарязан
морска сол на вкус
Препечен хляб със закваска
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тигана на умерен огън, след това добавете харисата, кимиона, пушения червен пипер, доматеното пюре, чесъна, чушките и солта. Задушете около 2 минути.
Добавете доматите, оставете ястието леко да заври и гответе така 10 минути, докато сосът намалее и се сгъсти, като разбърквате периодично.
С опакото на дървена или силиконова лъжица направете три кладенчета в в соса и чукнете яйцата в тях. Поставете капака върху тигана и гответе 2-3 минути докато белтъците на яйцата станат готови, но жълтъците са още рохки.
Щом ястието е готово, махнете капака, добавете резенчетата авокадо и гарнирайте с пресен магданоз. Сервирайте с препечен хляб със закваска.
Изтеглете тази рецепта от тук като
PDF
/ или
ePub